Hoppa till innehåll

Sköna torsdag

17 november, 2011

Idag har jag haft en av de skönaste torsdagarna på riktigt länge. Jag har varit ledig och Henrik har jobbat hemifrån. Jag bestämde mig för att baka lussebullar imorse så vi har spenderat hela dagen i köket med en massa bak för min del och mest data för Henriks del. Men det var varit så himla härligt, jag har ju fått göra det roligaste jag vet med den jag gillar mest. Jippi! :)

När jag såg att Victoria på Matplatsen hade bakat saffransbullar så kände jag att det var fritt fram att börja baka in julen. Det brukar alltid bli så stressigt de sista veckorna innan jul så jag hinner aldrig ta mig den tiden det tar att baka lussekatter. Det ska ju knådas hit och jäsas dit så det blir aldrig av. Skönt att kunna frysa några av dessa godingar och njuta av dem varje advent. Jag använde mig av Victorias recept som ni hittar här, det enda jag ändrade på var att jag gjorde hälften med russin och andra hälften med vitchoklad.

Så, här kommer Victorias recept;

Ca 25-30 st små bullar eller 18-20 stora

125 g smör
5 dl mjölk (standard)
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 g saffran (dvs 2 påsar) + en sockerbit att mortla det med
ca 15 dl vetemjöl
russin om så önskas

Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker

1 ägg, till pensling
pärlsocker att strö över

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Rör ner saffran (mortla helst först tillsammans med en sockerbit). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, saltet, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×40 cm. (gör den inte för tunn, då blir det inte så där härligt fluffiga bullar!)

Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Om man vill ha russin i så strö lite russin längs ena långsidan, den man sedan börjar med att rulla så de hamnar i mitten av bullen. (För extra saftiga mjuka russin brukar jag blötlägga dem en stund först)

Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i bitar, gärna ganska tjocka för stora maffiga bullar! Lägg dem i formar (jag använde Eldorados stora muffinsformar – riktigt stabila och bra!) Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Ställ gärna formarna i en muffinsplåt, då håller de formen och flyter inte ut under gräddningen!

Grädda mitt i ugnen, 250 C, ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk.

 

Det jag gjorde var att jag hackade vit choklad och strödde ut det över degen och fyllningen.

Och jag hade russinen över hela degen och inte längs ena kanten.

Kan också säga att man verkligen borde baka dem i en muffinsplåt, de jäser ju som om det inte fanns någon morgondag! Så de blir nog lite snyggare.. ;)

About these ads
2 kommentarer leave one →
  1. 17 november, 2011 22:04

    Vad kul att du testade receptet och vad fina de blev!!! Ska testa med vit choklad jag med :-)

    Kram Victoria

    • 17 november, 2011 22:18

      Haha, det finns en anledning till varför alla bilder är tagna från sidan på dem, borde lagt dem i muffinsplåten :P Ja prova med vit choklad, väldigt sött och gott, smakar dock inte lika juligt som russin! Tack för all god inspiration :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggers like this: