Skip to content

Mina auditionrätter

15 januari, 2011

Här kommer recepten på rätterna jag lagade till juryn i Sveriges Mästerkock!

Kalvcarpaccio med Granny Smith äpplen och mynta, 2 port:

Det här är en enkel och fräsch förrätt. Lägg köttet i frysen ett tag innan du ska börja, eftersom det är mycket lättare att få till snygga skivor om köttet är halvfryst.

100g kalvfilé

1/2 Granny Smith äpple

10-15  mynthablad

Dressingen (ungefärliga mått):

2 msk olivolja

1 msk citronsaft

1 tsk honung

8-10 basilikablad

salt och peppar

Skiva köttet i tunna skivor och lägg upp på en talrik. Hacka basilikan fint och rör ihop den med olivoljan, citronsaften och honungen. (Eftersom jag inte mätte upp exakt hur mycket jag använde under auditionen utan gick efter smak, så kanske det behövs mer eller mindre av något. Alla smaker ska kännas nästan lika mycket, inte för starkt av honung bara, så försök hitta en bra balans) Skala och tärna äpplet. Salta och peppra köttet jämt, strö äpplet över köttet, ringla med dressingen och lägg ut mynthan. Servera!

Det går även bra att förbereda köttskivorna i flera dagar innan man tänkt servera dem.  Lägg kalvskivorna på plastfolie i formen av en talrik, sätta in i frysen och sedan ta ut ca tio minuter innan servering och lägga upp på talriken genom att vända plasten upp och ner.

Mjölkchokladbakelse med hallonglass:

Till bakelsen:

Jag gjorde halva satsen på auditionen och det blev sju stycken bakelser.

150g mjölkchoklad

75g saltat smör

60g vetemjöl

50g socker

2 ägg

1/4 tsk bakpulver

Smält smöret och 120g av chokladen, hacka resterande 30g. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver och sikta ner i äggsmeten. Vänd ner choklad-och smörblandningen i äggsmeten. Häll upp smeten i formar (jag använde medelstora muffinsformar av silikon, eftersom de är väldigt sköra och svåra att få ut) och tryck ner lite av den hackade chokladen i mitten. Grädda i 175° i ca 6-8 minuter. Bakelsen ska vara rinnig i mitten men ha lite håradre kanter, så börja med att ta ut en efter sex minuter och känn efter. Servera den gärna varm eller ljummen med hallonglassen bredvid!

Till hallonglassen:

Detta är verkligen världens enklaste men också världens godaste ”glass”. Det här blir ca 5 portioner, men det är bäst att ha lite extra över. Den går tyvärr inte så bra att förbereda, men eftersom den bara tar tre minuter att göra så är det inget större problem.

5 dl frysta hallon (inte tinade)

2 dl creme fraiche

4-5 msk florsocker

Lägg allt i en mixer och mixa! Smaka av om det behövs mer socker. Klart!

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: