Skip to content

Lördags supé

16 januari, 2011

Igår bjöd vi på en lördags supé hos oss. Vi bestämde oss för att vi skulle vara ansvariga för varsin del av supén. Henrik stod för förätten, Johannes och Sofia för huvudrätten och jag för efterrätten. Det blev väldigt gott och alla var väldigt nöjda. Recepten nedan är för sju personer.

Henrik förrätt:

Grön ärtsoppa med pepparrots creme fraiché


1 gul lök

7 dl vatten

500 g frysta gröna ärtor

1 grönsaksbuljongtärning

2 dl matlagningsgrädde

3 dl vitt vin

Saften från 1 citron

Salt och peppar

Smör

1/2 Pepparrotstub

2 dl Creme fraiché

Salt och peppar

Fräs löken i lite smör till löken mjuknat. Häll på vatten och lite salt, låt koka upp. Tillsätt ärtorna och en buljongtärningen och låt koka i fem minuter. Mixa soppan med en stavmixer och tillsätt sedan matlagningsgrädden, vinet, saften från citronen och låt den blir varm igen.  Blanda pepparroten och creme fraichen. Servera soppan med en klick pepparotskräm i mitten.

Johannes och Sofias huvudrätt:

Örtbiffar med fetaost, klyftpotatis och tsaziki

1 kg nötfärs

1 kruka färsk basilika

1 kruka färsk timjan

3 ägg

200g fetaost (fast sort)

Salt och peppar

1,5 kg potatis

Olivolja

Salt och peppar

4 dl youghurt

1 gurka

2 klyftor vitlök

Salt och peppar

Skala och skär potatisen i klyftor. Lägg på en plåt, häll på olivoljan, salta och peppra och blanda. Sätt in plåten i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter. Hacka basilika och timjan och tärna fetaosten. Blanda sedan nötfärs, basilika timjan, fetaost, ägg och salt och peppar. Forma till medelstora biffar. Stek i hälften olja och hälften smör. Riv gurkan och försök pressa ut så mycket vatten ur den som möjligt. Pressa vitlöken och blanda den med youghurten och gurkan, salta och peppra efter smak. Servera med en grönsallad med kalamataoliver!

Min efterrätt:

Chokladkaka med muscovadosmörkräm och hallon


2 ägg

2,5 dl socker

2 dl vetemjöl

1 dl kakao

2 tsk bakpulver

100 g saltat smör

1 tsk vaniljsocker

100 g saltat smör

1 dl muscovadosocker

1/2 dl florsocker

1 tsk vaniljarom

150 g hallon

Smält smöret och sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg, socker och vaniljarom pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och kakao och sikta ner det i äggsmeten. Tillsätt smöret. Smöra och bröa en form och häll i smeten. Grädda i ca 30 minuter. Vispa smör, socker och vaniljarom.  Skär ut fyrkantiga bitar av kakan, bre på ett lager(tjockt) med smörkräm, sätt hallon på och lägg sedan en annan bit färdigbredd kaka ovanpå. Avsluta med några hela hallon på toppen.

Smaklig spis!

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: