Skip to content

Smarrig Marängtårta

30 januari, 2011

Jag älskar verkligen att baka tårtor, det är så himla kul och man kan variera dem oändligt! Nu i helgen har min kompis Jonas fyllt år, så jag tog självklart tillfället i akt och bakade honom en tårta. Han önskade sig en marängtårta med frukt och det här blev resultatet;

Marängtårta varvad med honungsgrädde, hallon och passionsfrukt, 8 port.


4 st äggvitor

2 dl socker

 

3 dl grädde

3 msk honung

 

4 st passionsfrukter

250 g hallon

 

Sätt ugnen på 150 grader. Lägg äggvitorna i en rostfri skål eller i en väl rengjord plastbunke med 0,5 dl av sockret. Börja vispa på låg hastighet, när smeten börjat bli vit kan man höja hastigheten något och sedan tillsätta resten av sockret en matsked i taget. När smeten är tjock och vispen lämnar spår som stannar i smeten är den färdigvispad (efter 5-10 min) och ser ut ungefär såhär:

Dela upp smeten i två lika delar, spara några matskedar smet från den ena delen i en tvåliterspåse och lägg ut de två delarna  i lika stora cirklar på bakplåtspapper (använd en tallrik som mall och rita av den på pappret). Klipp av hörnet på påsen med den resterande smeten i och spritsa ut på den lite tunnare av de två cirklarna som då sedan blir den övre av de två bottnarna.

Sätt in i ugnen och sänk värmen till 100 grader. Låt tårtbottnarna gräddas i en och en halv timme, stäng av ugnen och låt dem stå kvar i ugnen till den svalnat helt. Vispa grädden med honungen och bre på den vispade grädden på den undre bottnen. Gröp ur passionsfrukten, lägg på hälften av innehållet och hälften av hallonen. Sätt på den övre bottnen, bre på resten av grädden och lägg på den resterande frukten.

Tårtan är väldigt söt och syrlig, en perfekt kombination enligt mig. På sommaren brukar jag byta ut passionsfrukten och hallonen mot persikor och blåbär. Smarrigt!

 

 

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: