Skip to content

Mördegshjärtan

14 februari, 2011

Glad alla hjärtansdag till alla som läser!

Idag har jag och min fina syster bakat mördegskakor med chokladsmak och garnerat dem med glasyr. Dom blev söta och det var väldigt roligt att få leka med glasyren!

Det blev 70 st tunna kakor.

125 g rumstempererat smör

1,75 dl florsocker

1 liten nypa salt

4 dl mjöl

4 msk kakao

2 äggulor

2 msk iskallt vatten

 

Till glasyren;

1 dl florsocker

ca 1/2 msk citronsaft

1-3 droppar karamellfärg

Mixa smör, florsocker och salt till en slät smet i matberedaren. Tillsätt mjöl, kakao och äggulorna. Kör försiktigt med matberedaren och bara några sekunder så att allt precis kommer ihop. Tillsätt sedan vattnet och kör matberedaren någon sekund till. Desto mer man jobbar degen desto sämre och segare blir kakorna så tänk på att vara försiktig! Forma degen till en ”korv” som lätt slås in i plastfolie. Låt den sedan vila i kylen i minst en timme.

När degen vilat färdigt är det dags att dela den mitt i tu och sedan kavla ut bitarna på ett väl mjölat bakbord med ett minimum av rörelser. Tryck ut kakor med hjälp av önskad form, vi använde hjärtan dagen till ära. Kakorna gräddas i ca 6-8 minuter i 180 grader.

Rör ihop alla ingredienser till glasyren, tillsätt karamellfärg tills önskad färg uppnås och rör till det blir en bra hanterbar konsistens. Tänk på att den stelnar snabbt så det gäller att lägga över glasyren direkt till 1liters påsar eller spritspåsar. Sen är det bara klippa ett litet, litet hål i påsen och att dekorera kakorna efter humör när de har svalnat efter gräddningen.

Jag tycker att de blev underbart goda och riktigt spröda med härlig sötma från glasyren.

Den här mördegen fungerar även som botten till en efterrättspaj och går att frysa in ogräddad då den tinas innan den bakas i ugnen i samma temperatur, men behöver 15 minuter istället för korta 7 minuter.

6 kommentarer leave one →
  1. Pao permalink
    14 februari, 2011 22:06

    Du är SÅ fin, är glad att jag fick spendera denna dag med dig!

  2. appletini permalink
    15 februari, 2011 08:38

    Vilka fina hjärtkakor! Måste varit mumsiga för dem som fick ta del av dessa söta kakor.

  3. Louise permalink
    16 februari, 2011 19:52

    fint nagellack🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: