Skip to content

Smördegspaj med champinjoner och karamelliserad lök

16 februari, 2011

Igår kväll hade vi en trevlig middag där hela familjen var samlad. En av favoriterna vi åt var små smördegspajer med smörstekta champinjoner och karamelliserad lök, toppade med prästost. Det blir en jättegod kombination mellan söt lök och spröd smördeg!

Av receptet blir det 10 pajer på ca 10 cm i diameter

1 paket smördeg á 450 gram

2 gula lökar

2 röda lökar

400 gram champinjoner

1 dl sött vitt vin

1 msk torkad timjan

solrosolja & smör till stekning

salt

peppar

2 dl prästost

olivolja till pensling

färsk persilja

Börja med att hacka löken, rensa champinjonerna och skiva dem tunt samt att riva osten. Stek sedan löken långsamt i oljan på medelvärme, rör under tiden så att löken inte tar färg. Efter ungefär 15 minuter är det dags att smörsteka svampen, det går bra att göra detta i samma panna, stek tills all vätska har kondenserat bort och löken är riktigt karamelliserad. Häll på vinet och stek vidare tills all vätska är borta, börja då med kryddningen, tillsätt timjan, salt och peppar efter smak. Tryck ut rundlar av den tinade smördegen med hjälp av en skål eller ett glas i lagom storlek.

Fördela fyllningen jämt mellan de 10 smördegs plattorna och toppa med riven prästost.

Pensla kanterna med olivolja.

Grädda i ca 15 minuter på 225 grader, men detta varierar beroende på vilken smördeg som används. De är klara då de växt till sig och fått en gyllenbrun färg. Strö över hackad färsk persilja vid servering.

Smaklig spis!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: