Hoppa till innehåll

The Daring Bakers February 2011 Challange

27 februari, 2011

Jag har alltid velat vara med i ”The Daring Bakers Challange” men jag har aldrig riktigt vågat, alltid kollat på andras fina bilder och önskat att jag också kunde göra lika fint. Så i början av året tog jag mig i kragen och anmälde mig till den här matutmaningen. The Daring Kitchen är ett forum för matentusiaster från hela världen och varje månad har de en matutmaning och en bakutmaning. Februaris bakutmaning var att göra en panna cotta med ett florentinflarn vilket gjorde mig lite nervös eftersom jag aldrig gjort någon panna cotta förut, men ideerna började spinna direkt. Efter en lång diskussion med min syster kom vi fram till en mjölkchoklad panna cotta med salted caramel sås i mitten, en halloncoulis på toppen och ett mandelflorentinflarn vid sidan. Mumma!

Mjölkchoklad panna cotta, 6 port;

5 dl grädde

200 g mjölchoklad

50 g mörk choklad

3 msk creme fraiche

3 st gelatin blad

Hacka chokladen fint och lägg i en bunke.

Koka upp grädde och socker. Ta kastrullen från värmen och låt stå 10 minuter under lock. Blötlägg under tiden gelatinbladet i en skål med kallt vatten i ca 5 minuter.  Ta upp gelatinbladet och krama ur vattnet. Lägg ner det i det varma grädden och rör om så att det smälter. Rör ut ordentligt för att undvika klumpar.

Häll den varma gräddblandningen över chokladen och rör om väl. Rör ned creme fraiche och blanda tills smeten är jämn.

Häll upp i 6 koppar eller glas och ställ i kylen ca 4 timmar tills det stelnat helt. Dock bara 2 timmar om fler lager ska byggas på. Tänk på att det måste vara helt stelnat innan man häller på nästa lager och att allt måste vara väl kylt.

Salted Caramel sås;

2 msk smör

2 dl grädde

2 dl socker

1,5 dl Mörk sirap

Någon nypa fleur de sel efter smak

Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull, låt koka upp och låt puttra utan omröring i cirka 20 minuter. Rör ner salt och smör och smaka. Låt svalna och ställ in i kylen.

Hallon Coulis;

200 g hallon

2 msk florsocker

1 msk muscovado socker

Mixa hallonen (tinade om djupfrysta används), man kan också mosa dem till en pure med gaffel, men att mixa går givetvis fortare. Sila hallonen genom en finmaskig sil, pressa med en sked så att så mycket som möjligt går igenom, förutom fröna. Rör i florsocker och muscovadosocker, smaka av.

Mandel florentines, ca 15 st;

7 msk saltat smör

5 msk råsocker

2 msk mjöl

6 msk malen mandel

Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Blanda mjöl och mandel i en skål. Smält smöret i en kastrull, tillsätt råsockret och värm sakta på medelvärme tills sockret lösts upp och kokar. Tag bort från värmen och rör ned mjöl-och mandel blandningen.

Portionera snabbt ut 1 tsk smet på ett silicone map eller bakplåtspapper. Lämna gott om utrymme för flarnen att flyta ut. Grädda i förvärmd ugn i 6-7 minuter tills de är gyllene (blir de brända i kanterna och råa i mitten är temperaturen för hög, men 175 grader var verkligen perfekt för dessa). Tag ut och låt svalna på galler eller i formen, flytta dem först då de svalnat försiktigt med en tunn stekspade.

The February 2011 Daring Bakers’ challenge was hosted by Mallory from A Sofa in the Kitchen. She chose to challenge everyone to make Panna Cotta from a Giada De Laurentiis recipe and Nestle Florentine Cookies.

Annonser
One Comment leave one →
  1. 28 februari, 2011 15:32

    Hälsningar från Kalifornien. Mitt känt är Mario. Förmiddag I en vän från FoodBuzz.Your macarons look very delicious! Jag skriver en blog om mat och förhållanden. Behaga besök. Behaga följer
    Thank you!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: