Skip to content

Äntligen semledax!

6 mars, 2011

Igår bakade jag semlor med mina klasskompisar och det var väldigt trevligt. Vi planerade baket någon gång i januari, men det blev inte av förens igår, så de var verkligen efterlängtat! Det inhandlades ingredienser till fyra satser men det kändes lite mycket så vi bestämde oss för att göra två satser till en början och sedan se om det räckte. Tack och lov att vi bara gjorde två satser, för det blev en hel del bullar och tillslut orkade vi bara äta två semlor var, haha!

Till semlebullarna, ca 16 stora eller 32 mindre/normalstora:

125-150 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

1/2 – 1 tsk salt

1 dl socker

1 – 2 tsk malen kardemumma

14 – 15 dl vetemjöl

1 uppvispat ägg till pensling

Smält fettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke, häll på lite av degspadet i taget och rör ut jästen. Tillsätt socker, salt, kardemumma och rör om. Tillsätt 2/3 av mjölet och rör till en jämn smet. Fortsätt att tillsätta mjölet gradvis och arbeta degen till den släpper kanterna och blir blank och smidig.Jäs under bakduk i ca 45 min.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Forma till runda bollar (tänk på att de ska jäsa till dubbel storlek så gör dem inte för stora) och jäs dem under en bakduk i 30-40 minuter till.

Pensla bullarna och grädda mitt i ugnen i 225-250 minuter i 5-8 minuter. Låt dem sedan svalna på galler under en bakduk.

Till fyllningen:

200 g mandelmassa

1 dl mjölk

inkråmet från de bullar man ska äta

3 dl grädde

florsocker

Riv mandelmassan och rör till en jämn smet med mjölken. Skär av ett lock på varje bulle, ta ur inkråmet med en gaffel och rör ner det med mandelmassan och mjölken. Vispa grädden. Fördela mendelmassefyllningen i bullarna och lägg en klick grädde ovan på. Lägg på locken och sikta lite florsocker över semlorna. Servera som de är eller med hetvägg. Mums🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: