Skip to content

Anrik soppa

13 mars, 2011

En söndag som denna då man känner sig lite snuvad på våren tycker jag det passar bra med en slät soppa som tröstar en lite. Hos oss var vädret mycket lovande igår medan man idag får nöja sig med mulet och regn i luften. Hursom helst är det en prefekt söndag att spendera i köket. Jag har gjort en storfavorit här hemma som går under namnet ‘Pappas soppa’. Detta är en soppa som jag och min syster som barn gärna avnjöt flera gånger i veckan. Pappa toppade alltid denna rotsakssoppa med smörstekta krutonger. Himla gott. Det råder riktig nostalgi då denna soppa äts hemma med hela familjen samlad nuförtiden, så enkel men sååå god.

Bilderna är tagna från en middag min syster hade till premiäravsnittet av Sveriges Mästerkock❤

Pappas soppa, dvs ugnsrostad rotsakssoppa med smörstekta krutonger, 6 portioner eller 18 förrättsshots.

3 gula lökar, hackade

3 vitlöksklyftor

1 msk gul curry

8 stora morötter

1 bit rotselleri

6 palsternackor

5 medelstora potatisar

ca 1 liter kokande vatten

salt, peppar

1 msk smör

1 msk olja

 

Krutonger;

En bit favoritbröd per person

smör efter behag

 

Sätt på ugnen på 225 grader. Börja med att skala och hacka morötter, rotselleri, palsternacka och potatis. Dela i grova bitar. Lägg ut grönsakerna på en ugnsfast form och droppa över rapsolja eller annan valfri olja. Ugnsrosta tills bitarna är genom mjuka, avgör detta med gaffel under baktiden, det tar cirka 15-20 minuter i varmluftsugn.

Skala och hacka lök medan rotsakerna är i ugnen. Fräs lök och curry i smör och olja i någon minut. Tillsätt hackad vitlök och låt steka med en stund. Det kommer att dofta mycket av curryn men soppan får bara en touch av curry i slutändan och en fin solgul färg. När löken har mjuknat är det dags att tillsätta rotsakerna direkt från ugnen eller kalla om man förberett genom att rosta dem tidigare. Häll över kokande vatten så att ingredienserna täcks. Låt koka upp under lock. Tillsätt en tesked salt och peppar efter smak. Mixa soppan helt slät med mixerstav eller i en blender. Häll därefter tillbaka soppan i kastrullen och låt den sakta koka upp igen på svag värme.

Skär brödet i fyrkanter och stek det på medelvärme i lite smör tills krutongerna blir krispiga och gyllenbruna.

Servera soppan med de varma krutongerna. Enligt mig är denna variant fulländad men hemma har vi alltid grekisk yoghurt för de som vill ha det i sin sopptallrik. För en kryddstarkare version, som dock inte är lika barnvänlig, kan man låta lite röd chili och paprika steka med löken i början. Med andra ord kan man variera soppan i all oändlighet med t.ex. spiskummin, ingefära, mejram och timjan.

Smaklig spis!

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: