Skip to content

Rosa kalvstek med hasselbackspotatis, smörslungad sparris och murkelsås

6 april, 2011

Kvällens uppdrag i Sveriges Mästerkock var att man skulle komponera och laga en middag till den person som står en allra närmst och det var precis det jag gjorde förra onsdagen! Då lagade jag en saftigt fin kalvstek till min Henrik och han sa att det var en av de godaste rätterna jag någonsin lagat🙂 så himla mysigt!

Men nu när jag precis har skrivit hela detta långa inlägget så kom jag på att jag helt glömt bort en av de viktigaste komponenterna! Jag skulle ju ha svartvinbärsgelé till som är hans favorit! Haha typiskt! För väl bli nästa gång då..🙂

Rosa kalvstek med hasselbackspotatis, smörslungad sparris och murkelsås;

 

Marinaden till kalvsteken;

500 g kalvstek

4 st vitlöksklyftor, delade i fyra delar

3 msk soja

3 msk balsamvinäger

1 tsk liquid smoke

1 msk rosmarin

1 msk timjan

 

Blanda alla ingredienser i en två eller tre liters påse och lägg ner köttet. Försök gnida in marinaden i köttet och lägg det sedan i kylen i några timmar, gärna över natten så att den kan gotta till sig ordentligt, om man inte har tid så kan man bara gnida in steken riktigt ordentligt.

Tillagning av kalven;

Ta ut kalvsteken ur kylen någon timme innan den ska stekas, så att köttet blir rumstempererad. Sätt ugnen på 100 grader. Hätta upp en panna med smör och olja och försök plocka ut vitlöken ur påsen och lägg den i pannan. Stek sedan skinkan snabbt från alla håll och kanter så att den får fin färg, och så att alla porer stängs, eftersom vi inte vill att köttsaften ska sippra ur steken. Lägg sedan steken i en form klädd med folie, häll över marinaden som blivit kvar i påsen och täck steken med folie. Låt stå i ugnen i cirka två timmar.

 

Hasselbackspotatis;

ca 10 potatisar

2 dl ströbröd

1 tsk salt

50 gram smör

2 msk olivolja

 

Skala potatisen och dela den mitt i tu på längden.  Lägg den mellan två chopstick och skär sedan potatisen i tunna skivor men inte helt igenom, Smörj eller spreja en ugnsfast teflon långpanna med olja och lägg potatisarna med den platta sidan nedåt. Smält smöret och pensla på potatisen. Grädda i 225 graders varm ugn i 25 minuter (om man gör potatisarna till köttet ovan ska man sätta in dem i ugnen innan själva köttet och låta dem stå med under de två timmarna eftersom det tar lång tid att tillaga dem vid så låg temperatur) under denna tid ska potatisen penslas en eller flera gånger med det smälta smöret. Blanda under tiden ihop salt och ströbröd och strö över potatisarna, grädda i ytterligare 15 minuter eller tills potatisen har en gyllenbrun och krispig yta.

 

Murkelsåsen, som är Victorias från Matplatsen;

4-6 port:

1 msk smör
1 finhackad schalottenlök
1 burk murklor, skölj dem ordentligt i vatten!
6 dl vispgrädde
1 grönsaksbuljongtärning
en skvätt soja
salt & peppar
1 msk socker
redning (mjöl + vatten)

Hacka löken och murklorna fint fint! Smält smöret i kastrull och fräs löken så den blir glansig. Tillsätt murklorna och låt fräsa några minuter. Tillsätt grädde, buljongtärning, soja, socker, salt & peppar. Låt den småkoka minst 15 minuter så den tar mycket smak av svampen. Red av till önskad konsistens, den ska vara ganska tjock!!

Den här såsen är otroligt god och inte allt för svår att göra! Den fick inte bara mycket beröm av Henrik utan alla mina roomies också! Tur att jag gjorde hela satsen som blev runt 7 dl sås! Underbart!

 

Smörslungad sparris;

8 st sparrisar

några matskedar saltat smör

Bryt av de ”träiga” ändarna på sparrisarna. Koka/ångkoka sparrisen i saltat vatten tills de blivit lite mjuka. Häll av vattnet och kör ner smöret. Slunga sparrisarna med smöret i kastrullen.

Skär upp det möra rosa köttet, lägg upp allt på en talrik och njuuut!

One Comment leave one →
  1. elisabeth permalink
    6 april, 2011 23:48

    det där såg riktigt gott ut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: