Skip to content

Somrig, svalkande citron- och hallontårta!

16 juni, 2011

Här kommer en somrig tårta som passar utmärkt till midsommarfirandet eftersom den går att förbereda flera dagar innan servering! Den är fullproppad med den godaste sommarsmaken (eller en av dom alla): Citron! Underbart! Dock vet jag inte vad den ska klassas som, men den är ungefär som en cheesecake, utan ägg, får den heta cheesecake då? Eller vad är definitionen av en cheesecake, att den innehåller någonslags ost? För det gör den ju.. något man kan undersöka under sina lata sommardagar kanske! Konsistensen tycker jag faktiskt är bättre än hos en vanlig fryst cheesecake och jag kommer nog aldrig göra en frusen cheesecake med ägg igen! Här är en himla fräsch, god och svalkande tårta!

 

Smeten;

200 g cream cheese

1,5 citroner, skalet fint rivet och saften

2 dl socker

4,5 dl grädde

10 st digestivekex

50 g smör

 

Citronsockerlag;

1 dl vatten

1,5 dl socker

1 citron, saften och skalet

 

250 g hallon till garnering

 

Citronsockerlagen;

Skala citronen med en potatis skalare så att skalet blir till långa remsor. Koka upp vattnet och sockret och lägg i skalet från citronen. Ställ åt sidan och låt svalna något. Pressa sedan i citronsaften och ställ in i kylen.

 

Tårtan;

Blanda cream cheese och socker med saften och skalet från citronerna. Vispa grädden lätt. Rör ner cream cheese smeten i grädden. Smält smöret, krossa digestivekexen, rör ihop och tryck ut i en form. Häll halva smeten i formen och tryck ner halva hallonmängden så att halva hallonen sticker upp. Ställ in i frysen i cirka 20-30 minuter så att ytan frysts lite. Häll på halva citronsockerlagen och ställ in i frysen i cirka 10 minuter till så att den är lite fryst.

Häll sedan på resten av cheesecakesmeten och jämna ut den. Häll då på resten av citronsockerlagen och ställ in i frysen igen. Låt den stå i minst fyra timmar. Såhär långt går den att förbereda. Tänk på att plasta in formen i plastfolie om den ska stå i frysen en längre tid så att den inte smakar ”frys” sen!

Lägg på resten av hallonen och citronskalen från sockerlagen precis innan servering! 🙂

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: