Skip to content

Jordgubbspannacotta med Earl Grey macarons

31 augusti, 2011

I söndags bakade jag dessa underbara Earl Grey macaroner och fyllde dem med en ljuvlig jordgubbspannacotta, som blev en svårslagen kombination! Jag är ju galen i Earl Grey och jag tycker att jordgubbar är det som det passar absolut bäst med så jag var tvungen att prova det här innan jordgubbssäsongen helt tar slut (den kanske redan är slut men jag fick faktiskt tag på väldigt goda jordgubbar från Belgien som funkade utmärkt..). Men som jag sagt tidigare så är detta verkligen en match made in heaven😀

Jordgubbspannacotta, 6 port;

4 st gelatinblad (7g)

2 tsk vaniljsocker

5 dl vispgrädde

1/2 dl strösocker

300 g jordgubbar

 

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp grädden med sockret och vaniljsockret. Lyft upp gelatinbladen utan att krama ur dem och tillsätt i grädden. Rör till en slät smet. Puréa/mixa jordgubbarna med en stavmixer och blanda sedan ner dem i grädden. Häll upp smeten i fina glas eller skålar och sätt in i kylen i ca 3 timmar.

 

Earl Grey macarons;

110 g mandelmjöl

160 g florsocker (knappt 3 dl)

2 tsk strösocker (som mortlas med teet)

2 påsar Earl Grey te

90 g äggvita (cirka 3 st)

2 msk strösocker (som ska vispas med äggvitan)

 

Väg alla ingredienser noga. Mortla sockret med teet från tepåsarna. Sikta mandelmjölet, florsockret, det mortlade teet och blanda väl.

Vispa äggvitan fluffig och tillsätt strösockret lite i taget och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett ganska fast skum. Jag har fått tipset att börja tillsätta sockret när man vispat i någon minut och det ser ut som att man har ett skumbad i bunken.

Sikta ner mandelblandningen i äggvitan. Blanda tills du har en jämn smet. Droppa en klick av smeten på en tallrik och se om den flyter ut lite eller inte. Om den inte flyter ut så är smeten är för tjock och då är det bara att blanda den lite till så att lite av luften försvinner.

Klä plåtar i bakplåtspapper, klipp papprena så att de passar precis till plåten och så att de ligger helt plant. Annars blir kakorna ojämna och fula.  Häll upp smeten i en spritspåse och spritsa ut rundlar ungefär stora som femkronor. Strössla på det eventuella strösslet försiktigt. Låt kakorna vila och torka på plåten i cirka 1 timme.

Grädda i 125 grader på ugnens nedersta fals i ca 20 minuter. De ska inte få någon färg! Låt dem svalna på plåten.

 

Spritsa ut pannacottan på macaronsen eller stick bara ner rundlarna i serveringsglaset och Njut!

 

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: